WordPress.com чи WordPress.org – що краще? (Порівняльна таблиця)

Чи знаєте ви, що WordPress.com і WordPress.org насправді дві дуже різні платформи?

Часто новачки плутають WordPress.com і WordPress.org, що призводить до того, що вони вибирають неправильну платформу для ведення блогів для своїх потреб. Навіть ті, хто знають, що це дві різні платформи, не знають про відмінності між ними.

Наші користувачі часто запитують, яка платформа є кращою: WordPress.com чи WordPress.org . Щоб допомогти відповісти на це питання, ми створили найповніше порівняння безкоштовного WordPress.com і WordPress.org (саморозміщена версія).

Наша мета — висвітлити ключові відмінності між WordPress.com і WordPress.org, щоб ви могли вибрати правильну платформу для своїх потреб.

Оскільки вибір правильної платформи має вирішальне значення для вашого успіху в Інтернеті, ми створили найдетальніше порівняння WordPress.com і WordPress.org (порівняння тексту, порівняння на основі таблиці та повна інфографіка).

Якщо ви просто хочете почати вести блог або створити веб-сайт ПРАВИЛЬНО, пропустіть цю статтю та перейдіть до наших посібників:

Сказавши це, давайте подивимося на відмінності між WordPress.org, розміщеним на власному хості, і WordPress.com .

Порівняння WordPress.com і WordPress.org

Найкращий спосіб зрозуміти різницю між WordPress.com і WordPress.org — це поглянути на кожну платформу окремо.

WordPress.org

WordPress.org, також відомий як «справжній WordPress», — це популярна веб-платформа, про яку ви чули все найкраще.

Це програмне забезпечення з відкритим вихідним кодом, і воно на 100% безкоштовне для будь-кого. Все, що вам потрібно, це доменне ім'я та веб-хостинг . Ось чому його також називають саморозміщеним WordPress.

Нижче наведено плюси та мінуси використання самостійного хостингу WordPress.org для створення вашого веб-сайту чи блогу.

Переваги WordPress.org

З WordPress.org ви маєте повний контроль над своїм веб-сайтом. Ви вільні робити все, що забажаєте, і налаштовувати це так, як вам потрібно.

Ось деякі з переваг вибору WordPress.org для створення вашого веб-сайту та причина, чому це наш вибір №1 для найкращого конструктора веб-сайтів .

  • Програмне забезпечення WordPress є безкоштовним, із відкритим кодом і дуже простим у використанні. WordPress використовується понад 43% усіх веб-сайтів в Інтернеті.
  • Ви володієте своїм веб-сайтом і всіма його даними. Ваш сайт НЕ буде вимкнено, тому що хтось вирішить, що це суперечить їхнім умовам обслуговування (якщо ви не робите щось протизаконне). Ви повністю під контролем.
  • Ви можете додавати на свій веб-сайт безкоштовні, платні та власні плагіни / програми WordPress .
  • За потреби ви можете налаштувати дизайн веб-сайту. Ви можете додати будь-яку безкоштовну або преміальну тему WordPress , яку хочете. Ви також можете створювати повністю власний дизайн або змінювати все, що забажаєте.
  • Ви дійсно можете заробляти гроші на своєму сайті WordPress , показуючи власні оголошення, ні з ким не ділячись прибутком.
  • Ви можете використовувати такі потужні інструменти, як Google Analytics, для спеціальної аналітики та відстеження.
  • Ви можете використовувати автономний WordPress, щоб створити онлайн-магазин для продажу цифрових або фізичних продуктів, приймати платежі кредитними картками та доставляти/відвантажувати товари безпосередньо з вашого веб-сайту.
  • Ви також можете створювати сайти членства та продавати членство для преміум-контенту, курсів тощо та створювати онлайн-спільноту навколо свого веб-сайту.

Мінуси WordPress.org

Є дуже мало недоліків використання самостійного сайту WordPress.org.

  • Як і всім веб-сайтам, вам знадобиться веб-хостинг. Тут зберігаються файли вашого веб-сайту в Інтернеті. Спочатку вартість становить близько 3-10 доларів на місяць. Однак, коли ваш веб-сайт росте та отримує більше трафіку, вартість плану веб-хостингу зросте, як і очікувалося, але тоді ви заробите достатньо грошей, щоб покрити витрати.
  • Вам потрібно буде встановити WordPress. На щастя, більшість популярних хостингових компаній WordPress пропонують варіанти встановлення WordPress за один клік. Ви також можете переглянути наш вичерпний підручник про те, як правильно встановити WordPress .
  • Ви відповідаєте за оновлення. Ви можете легко оновити свій сайт WordPress, просто натиснувши кнопку оновлення (в один клік), тому це не складе великої праці.
  • Ви відповідаєте за резервне копіювання. На щастя, існує безліч плагінів резервного копіювання WordPress , які дозволяють налаштувати автоматичне резервне копіювання.

Реальна вартість веб-сайту WordPress.org залежить від того, що ви намагаєтеся створити (простий блог, веб-сайт портфоліо, магазин електронної комерції, сайт членства тощо). Існують також інші фактори, наприклад безкоштовні шаблони проти преміум-шаблонів, безкоштовні плагіни проти преміум-плагінів тощо.

З невеликим бюджетом ви можете створити свій веб-сайт лише за 46 доларів США на рік. Перегляньте наш посібник про те, скільки насправді коштує створення веб-сайту на WordPress, щоб дізнатися більше.

Для 99% користувачів ми рекомендуємо завжди використовувати WordPress.org. Перегляньте наш посібник про те, як створити веб-сайт .

WordPress.com

WordPress.com — це служба хостингу, створена компанією Automattic, яку очолює співзасновник WordPress Метт Малленвег. Через того самого засновника користувачі часто плутають WordPress.com із популярним програмним забезпеченням WordPress.org.

Сервіс хостингу WordPress.com має 6 тарифних планів:

  • Безкоштовно – дуже обмежено.
  • Особисті – $48 на рік
  • Преміум – $96 на рік
  • Бізнес – $300 на рік
  • Електронна комерція – $540 на рік
  • VIP – від $5000 на місяць

Давайте подивимося на плюси та мінуси WordPress.com.

Переваги WordPress.com

Безкоштовна платформа WordPress.com є гарним вибором для блогерів-хобі та тих, хто починає вести блог для своєї родини. Ось деякі з переваг використання WordPress.com:

  • Це безкоштовно до 3 ГБ місця. Після цього вам доведеться перейти на платний план, щоб отримати більше місця для зберігання. (Особистий план 48 доларів на рік дає вам 6 ГБ, план Преміум 96 доларів на рік дає 13 ГБ пам’яті або бізнес-план за 300 доларів на рік за 200 ГБ пам’яті).
  • Вам не доведеться турбуватися про оновлення чи резервне копіювання. WordPress.com подбає про це.

Мінуси WordPress.com

Є кілька обмежень безкоштовного WordPress.com, які відрізняють його від WordPress.org. Ось деякі з недоліків використання WordPress.com:

  • Вони розміщують рекламу на всіх безкоштовних сайтах. Ваші користувачі бачать цю рекламу, а ви не заробляєте на цьому. Якщо ви не хочете, щоб ваші користувачі бачили їхні оголошення, ви можете перейти на платний план WordPress.com (від 48 доларів США на рік).
  • Вам НЕ дозволено продавати рекламу на своєму веб-сайті, що суттєво обмежує способи монетизації вашого сайту. Якщо ви керуєте сайтом із високим трафіком, ви можете подати заявку на їхню рекламну програму під назвою WordAds, де ви ділите з ними дохід. Користувачі планів Premium і Business можуть відразу використовувати WordAds.
  • Ви не можете завантажити плагіни. Користувачі безкоштовного плану отримують попередньо активовані вбудовані функції Jetpack. Користувачі бізнес-плану можуть встановити з вибору сумісних плагінів ($300 на рік). VIP-програма WordPress.com дозволяє встановлювати плагіни, і вона починається від $5000 на місяць.
  • Ви не можете завантажувати власні теми. Користувачі безкоштовних планів можуть установлювати лише з обмеженої колекції безкоштовних тем. Користувачі преміум-плану та бізнес-плану також можуть вибрати преміум-теми. Для безкоштовної версії є обмежені можливості налаштування. Користувачі планів Premium і Business можуть використовувати власний CSS.
  • Ви обмежені їх статистикою. Ви не можете додати Google Analytics або встановити будь-яку іншу потужну платформу відстеження. Користувачі бізнес-плану можуть встановити Google Analytics.
  • Безкоштовні сайти WordPress.com мають фірмовий субдомен WordPress.com (наприклад, https://yourwebsite.wordpress.com). Вам знадобиться платний план, щоб отримати власне доменне ім’я (наприклад, https://www.yourwebsite.com).
  • Вони можуть видалити ваш сайт у будь-який час, якщо вважають, що він порушує їхні умови обслуговування.
  • На вашому сайті відображатиметься посилання Powered by WordPress.com. Його можна видалити шляхом оновлення до бізнес-плану.
  • WordPress.com не пропонує жодних функцій електронної комерції чи інтегрованих платіжних шлюзів, якщо ви не перейдете на план електронної комерції.
  • Ви не можете створювати веб-сайти членства за допомогою WordPress.com.

Як бачите, платформа хостингу WordPress.com досить обмежена, якщо ви використовуєте безкоштовний, особистий або навіть преміум-план. Щоб розблокувати деякі з більш розширених функцій, ви повинні мати бізнес-план ($300 на рік) або VIP-план ($5000 на місяць).

WordPress.com проти WordPress.org (FAQ)

Оскільки це популярна тема, а BloggingTipsWP є найбільшим безкоштовним ресурсним сайтом WordPress для початківців, ми отримуємо масу запитань щодо WordPress.com чи WordPress.org.

Ми зробили все можливе, щоб відповісти на запитання, які найчастіше задають нижче:

WordPress.com проти WordPress.org – що краще?

Якщо ви особистий блогер і вам байдуже заробляти гроші на вашому веб-сайті, скористайтеся безкоштовним WordPress.com.

Якщо ви бізнесмен або блогер, який хоче заробляти гроші на своєму сайті, тоді ми рекомендуємо використовувати WordPress.org, розміщений на власному хості . Це дає вам свободу та гнучкість, щоб розвивати свій веб-сайт так, як ви хочете.

Хоча ви можете отримати кілька розширених функцій із бізнес-планом WordPress.com (300 доларів США на рік за кожен веб-сайт), ви можете заробити ці гроші набагато більше на саморозміщеному сайті WordPress, який коштує 46 доларів США на рік.

На нашу експертну думку, WordPress.org є кращою платформою. Це платформа, яку використовує кожен професійний блогер, власник малого бізнесу та навіть такі відомі бренди, як Disney.

Чи можу я монетизувати безкоштовний веб-сайт WordPress.com?

WordPress.com не дозволяє показувати рекламу на безкоштовних веб-сайтах WordPress.com. Якщо у вас веб-сайт із високим трафіком, ви можете приєднатися до їхньої власної програми WordAds і поділитися своїми доходами від реклами з WordPress.com.

Ви можете розмістити кілька партнерських посилань на своєму веб-сайті, але це все.

Загалом, у вас дуже обмежені можливості монетизації вмісту на веб-сайті WordPress.com.

Тоді як з WordPress.org ви маєте повний контроль над системою керування вмістом , тому у вас є необмежені можливості монетизації для вашого нового веб-сайту.

WordPress.com проти WordPress.org – що краще для електронної комерції?

WordPress.org пропонує найпростіший спосіб створити веб-сайт електронної комерції. Ви можете використовувати WooCommerce для створення свого магазину або вибрати з багатьох інших плагінів електронної комерції WordPress, членства та LMS.

WordPress.com також пропонує план електронної комерції від 540 доларів на рік, що є значною сумою, якщо ви тільки починаєте. Він все ще обмежений щодо функцій, і вам доведеться дотримуватися умов надання послуг WordPress.com для вашого магазину електронної комерції.

Перегляньте наш посібник про те, як відкрити інтернет-магазин без великого бюджету. Він містить інформацію про те, як безкоштовно отримати власний домен разом із усіма потужними функціями, необхідними для розвитку онлайн.

Як створити веб-сайт WordPress.org?

Щоб створити веб-сайт WordPress, який розміщується самостійно, вам знадобиться доменне ім’я та хостинг WordPress .

Доменне ім’я – це адреса вашого веб-сайту в Інтернеті, наприклад google.com, bloggingtipswp.com тощо. Веб-хостинг – це місце, де зберігаються файли вашого веб-сайту в Інтернеті.

Ми рекомендуємо використовувати Bluehost для розміщення вашого веб-сайту, оскільки вони є однією з найбільших веб-хостингових компаній у світі. Вони також є офіційним веб-хостом, рекомендованим WordPress.org. І останнє, але не менш важливе: вони пропонують нашим користувачам безкоштовний домен + безкоштовний SSL + знижку 60% на хостинг.

Щоб отримати покрокові інструкції, ви можете переглянути наш безкоштовний посібник зі створення веб-сайту .

Якщо вам потрібна допомога, команда BloggingTipsWP може навіть безкоштовно встановити WordPress і створити ваш веб-сайт. Дізнайтеся більше про те, як працює наше безкоштовне налаштування блогу WordPress .

Чи можу я перейти з WordPress.com на WordPress.org?

Часто нові користувачі, які не знають різниці між WordPress.com і WordPress.org, починають з безкоштовного сервісу WordPress.com. Як тільки вони побачать обмеження платформи, вони захочуть перейти на «Справжній WordPress» або WordPress.org.

Так, ви точно можете перейти з WordPress.com на WordPress.org і досить легко перемістити весь свій вміст.

Ми створили покрокову інструкцію щодо переміщення вашого блогу з WordPress.com на WordPress.org , або ви можете скористатися нашою безкоштовною послугою налаштування блогу , і ми безкоштовно перенесемо ваш блог.

WordPress.com проти WordPress.org – Підсумок

Найкращий спосіб подумати про відмінності між WordPress.com і WordPress.org – це аналогія між орендою будинку та володінням будинком.

WordPress.com схожий на оренду будинку. У вас обмежені повноваження та контроль над тим, що ви можете, а що не можете робити.

WordPress.org — це як мати будинок. Там, де ви маєте повний контроль, ніхто не може вигнати вас, і ви можете робити все, що забажаєте.

Нижче наведено підсумок усього, що ми обговорювали вище в нашому самостійному розміщенні WordPress.org і WordPress.com порівняння:

WP.org (платформа)WP.com (безкоштовно)WP.com (преміум)WP.com (бізнес)
Вартість$46 – $100 / рікбезкоштовно$96 / рік $300 /рік
Спеціальний доменТакНемаєТакТак
Хостинг зберіганняНеобмежений3 ГБ13 ГБ200 ГБ
Свобода монетизаціїТакНемаєТак (з обертом/часткою)Так (з обертом/часткою)
Свобода брендингуТакНемаєНемаєТак
Усі функції SEOТакНемаєНемаєТак
Потужна аналітикаТакНемаєНемаєТак
Повна підтримка темТакНемаєОбмеженийТак
Повна підтримка плагінівТакНемаєНемаєТак
Магазин електронної комерціїТакНемаєНемаєНемає
Сайт членстваТакНемаєНемаєНемає
Технічне обслуговуванняТакНемаєНемаєНемає
Повний контрольТакНемаєНемаєНемає

Висновок

Плутанина, створена подібними доменами: WordPress.com проти WordPress.org, є досить прикрою для новачків. За цими рішеннями стоїть багато історії, і ви можете прочитати більше про це в нашій статті про зв’язок WordPress.com і WordPress.org .

Ми сподіваємося, що ця стаття допоможе вам зрозуміти відмінності між WordPress.org і WordPress.com.

Ми бажаємо вам всього найкращого з вашим веб-сайтом і сподіваємося, що ви вибрали правильну платформу: WordPress.org.

Якщо вам сподобалася ця стаття, підпишіться на наш канал YouTube , щоб отримати відеоінструкції з WordPress. Ви також можете знайти нас у Twitter і Facebook.

Share this article
Shareable URL
Prev Post

24 модулі WordPress, які необхідно мати для бізнес-сайтів у 2024 році

Next Post

9 найкращих плагінів перенаправлення WordPress (огляд)

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *